Przygotowanie ciepłego posiłku zazwyczaj wymaga od nas późniejszego uprzątnięcia kuchni. Jeśli korzystamy z płyty indukcyjnej to jej umycie jest stosunkowo łatwe. Płaska, szklana powierzchnia, pozbawiona zakamarków, nie jest trudna do umycia. By cieszyć się jej oryginalnym wyglądem, należy to jednak robić to w odpowiedni sposób, by nie uszkodzić płyty i nie zarysować jej.
Systematyczność jest w cenie. Nie zapominaj umyć płyty po przygotowaniu posiłku
Zabrudzenie płyty indukcyjnej jest w zasadzie nie do uniknięcia. Bez względu na to czy gotujemy zupę, coś smażymy czy dusimy. Zawsze coś kapnie, zawsze pryśnie choćby mała ilość tłuszczu. By utrzymać estetyczny wygląd kuchni, bez pozostawionych resztek jedzenia na płycie, powinniśmy każdorazowo po zakończeniu gotowania dokładnie ją umyć. Warto jednak poczekać z myciem aż płyta ostygnie. Podczas mycia korzystaj z wilgotnej, miękkiej ściereczki. Używajmy do tego sprawdzonych detergentów, a na koniec przetrzyjmy szklaną powierzchnię suchą, delikatną ściereczką. Możemy być wówczas spokojni o efekt, płyta będzie nie tylko czysta, ale błyszcząca, w pełni prezentująca swój minimalistyczny design.
Zachowaj oryginalny wygląd płyty – używaj bezpiecznych metod czyszczenia
Płyta indukcyjna poza swoimi praktycznymi i niezbędnymi w kuchni właściwościami, pełni także funkcję dekoracyjną. Czarna, błyszcząca powierzchnia płyty nadaje kuchni nieco nowoczesności. Odnajduje się zarówno w stylistyce loftowej, industrialnej, jak i klasycznej, skandynawskiej czy retro stojąc w pozytywnym kontraście do całego designu i wzbogacając swoją minimalistyczną formą wykończenie kuchni. Nie bez znaczenia pozostaje więc zachowanie płyty indukcyjnej w jak najlepszym stanie. Najlepszą praktyką będzie stosowanie środków czyszczących przeznaczonych do czyszczenia płyt indukcyjnych. Takie detergenty będą miały odpowiednią konsystencję, która z pewnością nie zarysuje powierzchni płyty.
Warto też przyjrzeć się nieco bliżej profesjonalnym preparatom, których zastosowanie będzie stosunkowo szerokie, umożliwiające czyszczenie okapów, piekarników, zlewozmywaków czy drzwi lodówek, ale także płyt indukcyjnych. Nasza propozycja to środek czyszczący Inox i Stal, który świetnie sprawdza się także przy powierzchniach szklanych. Nie pozostawia smug, nie rysuje, a czyszczona powierzchnia zyskuje blask. Środek usunie lżejsze zabrudzenia typu ślady palców, osad wapienny, ale także te najbardziej uporczywe jak tłuszcz czy zaschnięte resztki jedzenia pozostawiając przy tym przyjemny morski, świeży zapach. Butelka z atomizerem ułatwia korzystanie z preparatu, który jednocześnie czyści i nadaje połysk czyszczonym powierzchniom.